CODZIENNIE odkrywa Warszawę
na nowo

Kucharz Warszawski z roku 1913 – czyż nie cudne?

    Jako, że mieliśmy zablokowany portal nie mogliśmy się podzielić z Wami naszą radością. To cudo (i wiele innych, które publikować będziemy co jakiś czas) jest w naszym domu dokładnie od 1915 roku. Dokładnie ten egzemplarz, bo sama książka po raz pierwszy pojawiła się na stołecznym rynku już w 1895 roku!

Praktyczny kucharz warszawski to wyjątkowo obszerna i praktyczna książka kucharska zawierająca ponad tysiąc dwieście przepisów regionalnej, mazowieckiej kuchni. We wstępie autor zaznacza, że książka ma uniwersalny charakter i jest przeznaczona dla wszystkich kobiet wiejskich i miejskich, młodych mężatek i niewiast bardziej doświadczonych w gospodarowaniu.

Jest to nie tylko książka kucharska, ale i swoisty przewodnik po tym, co każda gospodyni wiedzieć powinna. Ponad trzysta zawartych tu porad dotyczy chowu domowych zwierząt, prania kolorowych tkanin, sposobów wywabiania trudnych plam i sporządzania środków czystości.

To, co odróżnia tę książkę od pozostałych publikacji kulinarych z tego okresu, to brak szczegółowych jadłospisów na każdy dzień roku. Tu autor postanawia dać jedynie wskazówki, jak urządzić jadalnię i nakryć stół, podać obiad bardziej lub mniej wystawny, co zjeść na śniadanie lub kolację – wybór dań pozostawiając kucharkom i uzależniając od tego, co akurat znajduje się w spiżarniach. „

za; książkiprzyherbacie.pl

Warto zwrócić uwagę na cudowna grafikę, tekst i treść.